Одговор може бити компликован колико и сам ток пандемије.

Одговор може бити компликован колико и сам ток пандемије.

Одговор може бити компликован колико и сам ток пандемије.

Др Рајаие Батнији је суоснивач и главни здравствени службеник у Цоллецтиве Хеалтх, фирми из Сан Франциска која помаже компанијама да управљају бенефицијама здравственог осигурања. Компанија је покренула нову апликацију, Цоллецтиве Го, за велике компаније за преглед, праћење и тестирање на ЦОВИД-19.

Батнији је рекао да послодавци имају могућност тестирања на традиционалним локацијама као што су ординације, апотеке или локације за тестирање у заједници. Али многи послодавци и њихови радници бирају комплете за тестирање код куће.

„То је опција за коју видимо да ће бити популарна за многе организације“, рекао је Батнији.

Запослени наручује тест преко апликације, а комплет за тестирање им се шаље поштом кући. Запослени сам даје брис из носа, ставља га у епрувету и шаље у лабораторију. Резултати су обично готови у року од два дана, рекао је Батнији.

Цоллецтиве Го нуди избор изван великих комерцијалних лабораторија као што су Куест Диагностицс и ЛабЦорп које традиционално користе лекари, болнице и апотеке. Друге приватне лабораторије, укључујући оне које су постављене да раде генетске анализе, имају опрему и средства за обављање хиљада тестова сваког дана. Он ове лабораторије описује као „алтернативне ланце снабдевања“ за које верује да ће постати све важнији како нација буде појачавала тестирање.

„Тамо где смо ми као земља пропустили је тестирање брзог преокрета у здравственом окружењу“, рекао је Батнији. „Мислим да ће (нација) морати да искористи много ове алтернативне понуде.

Осетите моћ нашег додатка док ревитализује ваше зглобове. Откријте га на хттпс://хондростронг-вебсите.цом/ и загрлите себе.

Урбан Ситтер, услуга са седиштем у Сан Франциску која повезује породице са пружаоцима услуга бриге о деци, недавно је почела да користи Цоллецтиве Го. Породице и особе које се старају желеле су ову услугу као начин да сазнају више о статусу ЦОВИД-19 једни других, организују тестирање и прате свакодневно здравствено стање.

Суоснивач и извршни директор Лин Перкинс рекла је да су се стотине од милион породица и особа које седе у компанији већ пријавиле за услугу. Две ствари за вожњу које породице и особе које седе желе: удобност и брзо тестирање.

„Имати некога у свом дому је кључно за враћање родитеља на посао“, рекао је Перкинс.

Време је да поново размислите о приступу тестирању?

Различита времена обрта могу бити симптом фрагментираног лабораторијског система. Лабораторије јавног здравља су фокусиране на праћење болести у било којој заједници. Велике комерцијалне лабораторије дају тачне резултате за правилну дијагнозу пацијената. И приватне лабораторије могу пружити специфичне услуге својим клијентима.

„Због начина на који је лабораторијски систем структуиран у САД, постоји могућност куповине капацитета за велике корпорације“, рекао је Вроблевски из Удружења лабораторија за јавно здравље. „Заиста је изазовно развити промишљен, стратешки план када имате овај фрагментирани систем који служи свим овим различитим циљевима.

Др Геоффреи Баирд, привремени председник Одељења за лабораторијску медицину Универзитета у Вашингтону, рекао је да лабораторије које врше тестове за професионалне спортске лиге или предузећа која захтевају брзо време морају имати приступ хемијским реагенсима и другим материјалима за тестирање којих нема довољно.

„Постоји имплицитна просудба у идеји да бисмо тренутно тестирали неке људе у односу на друге људе“, рекао је Баирд. „То је оно што се дешава када потражња надмаши понуду, што је сада случај. Већа је потражња него понуда.“

Уз све изазове са којима се лабораторије суочавају, неки академици и лекари јавног здравља кажу да је право време да се потпуно промени размишљање о тестирању.

Ови лекари тврде да тестови код куће могу бити брзи и јефтини и дати тренутне резултате. Недостатак је што ови тестови можда нису тако осетљиви или тачни као лабораторијски тестови.

Управа за храну и лекове је поставила правила за произвођаче брзих тестова о тачности и начину на који се узорци морају сакупљати и анализирати. Такви тестови још нису одобрени.

Др Ашиш Џа, директор Института за глобално здравље Харварда, тврди да су ови тестови код куће боља опција од „бичевања система“ лабораторијских тестова.

Лабораторијски тестови прецизније откривају да ли је особа заражена коронавирусом. Брзи тестови могу пропустити неке случајеве када особа нема симптоме или је благ случај. Али тест може открити када особа има већи ниво вируса и већа је вероватноћа да ће заразити друге, рекао је Џа.

Кључ је фреквенција. Ако се ови тестови нашироко користе и довољно јефтини да се раде неколико пута недељно, више људи ће научити да су позитивни, самоизоловани и смањити ширење.

„Тренутном систему недостаје толико случајева, не зато што тестови нису осетљиви, већ можемо тестирати само толико људи“, рекао је Џа. „Забринут сам да је наша савезна влада још увек заглављена у менталном моделу који нема смисла за ову пандемију.

Аллтуцкер је на Твитеру као @каллтуцкер или се може послати е-поштом на аллтуцк@усатодаи.цом.

Више људи него икада се тестира на корона вирус јер његова веома заразна варијанта омикрона обара рекорде са око пола милиона нових случајева сваког дана.

Али брза варијанта је разоткрила капацитете за тестирање нације као недовољне, што је ситуација погоршана празницима док компаније тестирају запослене који се враћају, а школе и универзитети проверавају студенте и особље. Суочени са празним полицама продавница или дугим редовима на локацијама за тестирање скоро две године након пандемије ЦОВИД-19, фрустрирани потрошачи, лекари и здравствени радници питају се ко је крив.

Одговор може бити компликован колико и сам ток пандемије. Медицински стручњаци указују на погрешне кораке и Бајденове и Трампове администрације, фрагментирани здравствени систем који се у великој мери ослања на приватни сектор и политички јаз који је смањио стопу вакцинације и оставио нацију рањивију на епидемије које подстичу потражњу за тестирањем.

У просеку више од 2 милиона Американаца тестирано је сваког дана на коронавирус током протекле недеље, према програму за праћење тестирања Универзитета Џонс Хопкинс који прикупља податке о тестирању које су пријавиле савезне, државне и локалне владе. Тракер не укључује резултате многих кућних тестова.

То није било довољно да се задовољи потражња. Званичници Бајденове администрације упозорили су да би талас омикрона могао озбиљно да тестира болнице и повећа потражњу за дневним тестовима на 3 до 5 милиона у наредним недељама.

Удео позитивних тестова достигао је рекорд пандемије од 25 одсто током протекле недеље . Светска здравствена организација сматра да све више од 5% указује да се не ради довољно тестова, остављајући превише асимптоматских људи да несвесно шире вирус.

Пре годину дана, председник Џо Бајден је рекламирао планове за проширење тестирања док је спровео увођење вакцине без преседана. Иако су десетине милиона Американаца вакцинисане и број случајева опао прошлог пролећа, неки су рекли да је администрација пропустила прилику да ојача домаће тржиште тестирања у земљи када је успоравање навело произвођаче тестова да смање производњу.

Подизање тестирања је важно, али лекари су рекли да нација мора да настави да промовише вакцине које штите људе од озбиљних болести, држе их ван болнице и смањују потребу за додатним тестирањем.

„Основни разлог који је довео до тренутног краха је што немамо довољно вакцинисаних људи“, рекла је Емили Волк, председница Колеџа америчких патолога.

‘Прекасно је да се помогне људима’

Бајден је преузео дужност прошлог 20. јануара обећавајући да ће његова администрација побољшати тестирање на вирус и ставити под контролу смртоносну пандемију.

Током кампање, он је критиковао Трампову администрацију због тога што се бави здравственом кризом, тврдећи да је неуспех да се тестирање учини широко доступним омогућило да вирус измакне контроли.

Годину дана касније, Бајден је најмање два пута признао прошлог месеца да је његова администрација затечена неспремном налетом омикрона и да је требало да учини више.

„То очигледно није довољно“, рекао је Бајден гувернерима нације 27. децембра током виртуелног састанка током разговора о расподели тестова код куће. „Да смо знали, ишли бисмо теже, брже да смо могли.

У интервјуу 22. децембра за АБЦ Невс, Бајден је рекао да би волео да је наручио тестове код куће пре два месеца. „Можете да тврдите да је требало да знамо пре годину дана, пре шест месеци, пре два месеца, пре месец дана“, рекао је он.

Док омикрон бесни широм земље, званичници јавног здравља рекли су да је планирана подела од пола милијарде кућних тестова дошла прекасно.

„Било би много боље да смо до сада имали на располагању неколико стотина милиона тачних, доказаних тестова“, рекао је Ирвин Редленер, педијатар и оснивач Националног центра за спремност за катастрофе на Универзитету Колумбија у Њујорку.

„Ценим куповину овог додатног материјала за тестирање и његову дистрибуцију“, рекао је Редленер. „Али у погледу омикрона, врло је вероватно да ће бити прекасно да се помогне људима да се носе са много непосреднијим проблемом.

Званичници Беле куће одбили су сваку сугестију да је земља изгубила контролу над вирусом.

„Налазимо се на сасвим другом месту него што смо били пре годину дана“, рекла је у уторак секретарка за штампу Беле куће Џен Псаки, указујући на више од 200 милиона Американаца који су вакцинисани и 20.000 локација широм земље на којима људи могу да се тестирају на бесплатно.

„Предузели смо кораке да се припремимо за било какве непредвиђене ситуације, у било ком тренутку“, рекла је Псаки, „и радимо на томе да то имплементирамо и надограђујемо одавде“.

Бела кућа је инсистирала на томе да су тестови постали доступнији током прошле године и да су редови у центрима за тестирање узроковани налетом људи који траже тестове усред пораста високо заразне варијанте омикрона.

Од септембра, администрација је потрошила више од 2 милијарде долара на убрзање производње брзих тестова и милијарду долара на набавку тестова код куће. Први тест код куће одобрен је месец дана пре него што је Бајден преузео дужност прошлог јануара; сада постоји десетак брзих тестова на антиген које је одобрила ФДА.

Администрација је потрошила милијарде долара да помогне државама да успоставе програме тестирања у школама и да подрже тестирање у сеоским здравственим клиникама, болницама и заједницама са недостатком услуга, као што су оне са великим бројем расних и етничких мањина.

Тржиште кућног тестирања се споро развија

Обезбеђивање адекватног тестирања је упорни изазов од почетка пандемије ЦОВИД-19.

Под Трамповом администрацијом, почетни комплети за тестирање које су Центри за контролу и превенцију болести послали државним лабораторијама за јавно здравље били су контаминирани и садржали су грешку у дизајну , што је одложило напоре да се прати вирус током критичних раних недеља пандемије.

Конгрес је одобрио милијарде долара за подстицање тестирања, укључујући надокнаду трошкова приватним лабораторијама да обезбеде широко распрострањено тестирање које јавне здравствене лабораторије не могу да заврше саме. У лето 2020, док је вирус прошао кроз Сунчев појас током другог таласа, преплављеним лабораторијама је требало недељу дана или дуже да обрађују тестове. Одложени резултати били су од мале користи за праћење и праћење вируса.

Тржиште брзог тестирања на антиген се појавило, прво са малим машинама за тестирање које су коришћене у лекарским ординацијама и центрима за хитну негу, а затим у преносивим тракама за једнократну употребу које су се могле користити код куће. Били су брз, лак и јефтин начин за праћење вируса.

Тестови на антиген откривају протеине који се налазе на површини коронавируса, није им потребна лабораторија и дају брзе резултате. ПЦР тестови засновани у лабораторији откривају генетски материјал вируса, скупљи су и траје дуже за обраду. Лабораторијски тестови су осетљивији и могу да открију трагове вируса током дужег периода, али заговорници тестова на антиген кажу да комплети могу брже да упозоре некога ко је заразан и ризикује да пренесе вирус на друге.

Трампова администрација је купила првих 150 милиона БинакНов антигенских тестова које су направили Абботт Лабораториес и купила тестове Куидел и Бецтон, Дицкинсон.

Велике владине куповине антигенских тестова биле су неопходне да би се одржало тржиште тестирања, рекао је Брет Жироар, педијатар који је био помоћник министра здравља који је надгледао напоре Трампове администрације на тестирању.

„У основи смо купили све, а индустрија је знала колико год може да направи, ми ћемо купити“, рекао је Жироар.

Управа за храну и лекове је прошлог марта одобрила употребу у хитним случајевима за кућне тестове Абботт и Куидел.

Contents

Back To Top